Eerste Hulp bij Eerste Date

Wanneer je het daten ‘’in het wild’’ helemaal verleerd bent, of misschien je eerste stappen zet in date land, kan het wel handig zijn om nog even een paar do’s en dont’s op een rijtje te hebben.

Praktische zaken

Doe kleding aan waarin jij je prettig voelt, ga niet ineens iets heel anders aan trekken dan je gewend bent. Prettig in de zin van: niet in je chill onesie. Blijf bij je -beste-zelf.

Oh…HI. Er zijn nu zoveel meer opties bijgekomen hoe je elkaar kunt begroeten door de achterliggende periode, van boks tot elleboog tot voetgroet. Maar aan de andere kan is het je makkelijker gemaakt omdat het nu legitiem is om met elkaar te bespreken hoe je elkaar groet. Weg met de awkward begroetings-kus. Dat je na de date knuffelend uit elkaar gaat zie je dan wel weer toch…?!

(non verbale) Communicatieve zaken

Zorg dat je een positieve mindset hebt. Deze positieve mindset is de reden dat mensen bij je willen zijn. Niemand zit te wachten op een bak aan negativiteit en al helemaal niet wanneer dat tegen de ex is gericht. Even kort je eventuele ex aanhalen kan wel, indien daarnaar gevraagd wordt maar ga er vooral in het begin niet te diep op in.

Luisteren, Samenvatten en Doorvragen, kortweg denk aan je LSD. Terwijl je al je kunsten op het LSD toepast kijk je de ander aan. Via de ogen kun je verbinding maken.

Toon dat je zelfreflectie kunt toepassen, zorg dat je je persoonlijke eigenschappen kent. Als je zelf niet weet waar je voor staat, laat staan dat de ander dan zicht daarop krijgt.

Vermijd standaard vragen. Het belangrijkste bij het gesprek aangaan (liever dan elkaar steeds vragen stellen) is oprechte interesse hebben. Neem jezelf voor dat je tijdens je date echt een gesprek met de ander wil hebben. En dus doe je telefoon weg. Vraag vanuit oprechte interesse naar onderwerpen die jou aanspreken en vraag goed door bij zijn of haar antwoorden. De standaardvragen kun je altijd later nog stellen.

Geef een compliment. Ten eerste geef je alleen een compliment wanneer je het ook echt meent, anders absoluut niet doen. De ander zal snel genoeg aanvoelen dat je het niet oprecht meent. Timing, gezichtsuitdrukking en woordkeuze luisteren heel nauw. Complimenten over uiterlijk mogen wel, mits gepast. Veel meer indruk maakt een compliment die echt op de persoonlijkheid van de ander slaat, dus probeer altijd in die hoek complimenten uit te delen. En het liefst zo uniek en specifiek mogelijk.

En toen was het stil. Eigenlijk is het helemaal niet erg wanneer er wel eens stiltes vallen in een gesprek. Soms is het juist zo dat vanuit de stilte erna nog meer informatie volgt die juist heel interessant kan zijn. Een heel vragenvuur is sowieso niet fijn, schrik je alleen maar iedereen mee af. Maar als het echt ongemakkelijk wordt, dan kun je het ook gewoon benoemen. Niks mis mee. Gewoon zeggen: oh nu hebben wij ook die stilte te pakken. Je kunt iets geks bedenken wat bij jouw situatie past of nog beter, je vult de stilte door de ander een compliment te geven. Je haakt dan in op iets wat net gezegd is.

Haal jezelf niet naar beneden, the only way is up! Een beetje zelfspot is altijd grappig op zijn tijd, maar het is absoluut nergens voor nodig om je date zo snel mogelijk op al je gebreken te wijzen. Zeker niet op een eerste date. Onthoud: bescheidenheid is aantrekkelijk, een laag zelfbeeld niet zo.  

Stel je kwetsbaar op. Beide personen in een gesprek moeten iets persoonlijks delen om een band te creëren. Mensen die zich kwetsbaar opstellen, maken sneller verbinding met een ander. En dat is precies wat je wil bereiken.

MAAARRRRR: het allerbelangrijkste is om jezelf te zijn, oprecht benieuwd naar de ander en te genieten van jullie date.

Wil jij hulp bij relatiebemiddeling of dating coaching? Ik kijk al uit naar onze eerste ‘’date’’!

Vorige
Vorige

Als de ene deur dicht gaat, gaat er een andere deur open.

Volgende
Volgende

Lust of liefde